Ofertomed

Какво представляват сухите очи и как да се справим с този проблем?

Хората в България се нуждаят от способни лекари и компетентна здравна информация. Ако искаш да помогнеш за обучението на бъдещ лекар, натисни бутона donate.

Вие дарявате средствата на Фондация „Прогрес медик“, която подпомага студентите по медицина в България.

 
Какво представляват сухите очи и как да се справим  с този проблем?


   Синдромът на сухите очи е често срещан проблем, който засяга много млади хора. Сълзите са задължителна част от здравето на окото. Слъзният филм и сълзите предпазват окото от вредните фактори на средата – прах, бактерии. Сухите очи трябва да бъдат лекувани, защото в противен случай може да доведат до усложнения и бързо влошаване на зрението. Синдромът на сухите очи представлява хроничен недостиг на овлажняването на окото.

   Слъзният филм се състои от три слоя:

   Муцинът на вътрешния слой се продуцира от клетки на конюнктивата. Неговото значение е важно, тъй като осигурява прилепването на сълзите към окото. Средният воден слой се продуцира от слъзната жлеза. Той осигурява овлажняването на окото. Външният липиден слой се произвежда от жлези, наречени мейбомиеви. Неговата роля е да предотвратява изпаряването на водния слой.

   Обикновено сухите очи са резултат от намалена функция на мейбомиевите жлези и изтъняване на липидния слой, заради което водния се изпарява. Може също така да е намалена функцията на слъзната жлеза и да не се продуцира достатъчно количество воден слой. В повечето случаи причината за сухите очи е съчетана между двата механизма.

   Ролята на сълзите е да отмиват и овлажняват окото. Те съдържат вещества, които имат бактерицидно действие и предпазват окото от инфекции. Освен това механично с всяко премигване те премахват праховите частици. Когато е нарушен слъзният филм, неблагоприятните условия на средата свободно си оказват ефектите си и това води до заболявания.

Какви са причините за сухите очи?

   Продължителна работа на компютър, рядко премигване, климатично отопление, прашна и ветровита среда, преумора. Обикновено съвременният човек е поставен на всички тези фактори едновременно и те допринасят за развитието на сухи очи. Контактните лещи и някои медикаменти също може да причинят сухота в очите.

Какви са симптомите и как се поставя диагнозата „сухи очи“?

   Оплакванията са сухота в очите, парене и дразнене, усещане за чуждо тяло, зачервяване. Задължително се провеждат тестове за определяне на слъзната секреция чрез лентички, които се поставят в окото и се измерва сълзенето за определен период. Друг начин за определяне количеството на слъзния филм е оцветяването му с флуоресцеин и проследяването за колко време настъпват разкъсвания във филма. Диагнозата се поставя комплексно на базата на оплакванията, обективните промени и резултатите от тестовете.

Какво е лечението на сухите очи?

   Лечението се състои в употребата на капки и гелове за овлажняване на очите (изкуствени сълзи). Установено е, че омега мастните киселини добре повлияват заболяването. Важно е също така да се намалят до колкото е възможно факторите, които водят до сухота в очите. 

 

Изпрати здравно запитване

Намери най - добрата клиника и спести средства за твоето лечение

Търся най - обща информация
Търся подходяща клиника и ценово предложение
Искам да запазя час
Позволено е качване на файлове с максимален размер от 3 MB, и формат JPG, JPEG, PNG и GIF, ZIP, PDF.


1801

реклама

КоментариСвързани статии


Сподели !