Ofertomed

Кои храни се грижат за здравето на очите?

Кои храни се грижат за здравето на очите?


   Начинът на живот и храненето оказват много голямо влияние върху здравето и тонуса на организма. Има вещества и елементи, които повлияват много благоприятно зрението. Важно е да се консумират храни, които се грижат за здравето на очите. В съвременния свят има много фактори, които са предпоставка за увреда на зрението – телевизия, работа на компютър, УВ лъчи, недостатъчно сън, замърсявания. Най-важните вещества за очите за витамин А (ретинол), бета-каротен, лутеин, зеаксантин, витамин С, ненаситени мастни киселини.

Кои храни трябва да включим в менюто си, за да се погрижим за здравето на очите си?

МОРКОВИ

   Любим зеленчук, който е богат на бета-каротен (провитамин А), витамини от група В, калий, натрий, калций, магнезий, фосфор. Бета-каротенът е най-добре проучен от групата на каротеноидите. Той е пигмент, на който се дължи наситеният оранжев цвят на морковите и други плодове и зеленчуци (например тиква). Бета-каротенът е много полезен за очите, предпазва ретината и подобрява зрението и зрителната острота. В организма той се трансформира до витамин А.

РИБА, СТУДЕНО ПРЕСОВАНИ МАСЛА 

   По-мазните риби и студено пресованите масла като зехтин, ленено масло и др. са богати на омега 3 (алфа-линоленова киселина) и омега 6 (линолова киселина) мастни киселини. Те са представители от групата на есенциалните полиненаситени мастни киселини. Проучвания са установили, че те имат много важна роля за зрителния анализатор. Предпазват ретината и кръвоносните съдове на очите. Също така предпазват от развитието на ретинопатия – заболяване, което често се развива с възрастта или при диабетици и недоносени деца.

ЛУК

   Лукът е богат на антиоксидантния флавоноид кверцетин. Той има много силни противовъзпалителни и антиалергични свойства. Регулира хистамина, който е основен медиатор в патогенезата на алергията. С антиоксидантното си действие елиминира свободните радикали. Може да повлияе добре зачервяванията и другите алергични прояви на очите.

ЯЙЦА

   Те са богати на витамин А (ретинол), витамини от група В, лутеин, цинк. Лутеинът е от групата на каротеноидите, но за разлика от бета-каротенът, той не се трансформира до витамин А в организма. Лутеинът има силно антиоксидантно действие. Предпазва очите от действието на свободните радикали и от УВ лъчите. Подобрява зрението и трябва да бъде набавян редовно с храната.

ЗЕЛЕНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ

   Броколи, спанак, лапад, зелени салатки са много полезни зеленчуци. Богати са на фибри, фолиева киселина, лутеин, зеаксантин, калций, бета-каротин и витамин С. Зеаксантинът е много важен, защото предпазва от макулна дегенерация, подобрява зрението и се грижи за кръвоносните съдове на очите.

ЦИТРУСОВИ ПЛОДОВЕ

   Богати са на много витамин С. Той е мощен антиоксидант и има благоприятно действие както върху очите, така и върху всички останали системи.

ДОМАТ

   Освен съдържанието на витамини, доматите са богати и на каротеноидът ликопен. Той е с мощно антиоксидантно действие. Предпазва клетките от оксидативен стрес и от стареене. Намалява риска от развитието на макулна дегенерация.

СУРОВИ ЯДКИ

   Съдържат много ненаситени мастни киселини, витамин А, витамин Е, витамини В. Съчетават действието си и подобряват здравето на очите.

   Очите са нашият прозорец към света. За да можем да се насладим на добро здраве, трябва да се погрижим за тях. Достатъчен сън, предпазване от слънчевите лъчи и хубава храна ще ви донесат желаните резултати.

 

Изпрати здравно запитване

Намери най - добрата клиника и спести средства за твоето лечение

Търся най - обща информация
Търся подходяща клиника и ценово предложение
Искам да запазя час
Позволено е качване на файлове с максимален размер от 3 MB, и формат JPG, JPEG, PNG и GIF, ZIP, PDF.


1876

реклама

КоментариСвързани статии

Сподели !