Ofertomed

Кои са кръвните показатели, които показват наличието на възпаление в организма?

Хората в България се нуждаят от способни лекари и компетентна здравна информация. Ако искаш да помогнеш за обучението на бъдещ лекар, натисни бутона donate.

Вие дарявате средствата на Фондация „Прогрес медик“, която подпомага студентите по медицина в България.

 
Кои са кръвните показатели, които показват наличието на възпаление в организма?


   Кръвните изследвания са много важни в диагностичното уточняване, защото при повечето заболявания има отклонения в кръвната картина. Изследването е безопасно и високо информативно. Кръвните показатели показват много информация относно състоянието на организма. При изследването на пълна кръвна картина се изследват еритроцити, хемоглобин, левкоцити (които се разпределят по видовете бели кръвни клетки – пръчкоядрени и сегментоядрени левкоцити, еозинофили, базофили, лимфоцити, моноцити, плазмоцити), Ht (хематокрит), MCV (среден обем на еритроцита), МСН (средна концентрация на хемоглобин в средния еритроцит), МСНС (средна концентрация на хемоглобин в еритроцитите), тромбоцити, ретикулоцити.

Кои са кръвните показатели, които показват, че в организма има възпалителен процес?

   Левкоцитоза (Увеличени стойности на белите кръвни клетки - левкоцити). Левкоцитите се произвеждат в костния мозък и са част от имунната система. Именно те защитава организма от най-различни болестотворни микроорганизми. Белите кръвни клетки се делят на гранулоцити (неутрофилни гранулоцити – 50-70 % от общия брой на левкоцитите, еозинофилни гранулоцити – 2-4 % от общия брой и базофилни гранулоцити – 0-1 %) и агранулоцити (лимфоцити: В-лимфоцити и Т-лимфоцити - 25-40 % от общия брой и моноцити - съставят 2-8 % от общия брой на левкоцитите).

   Основната роля на неутрофилите е фагоцитоза – унищожават бактерии, гъбички, чужди тела. Еозинофилите се борят с паразитните и алергичните заболявания.

   Нормалните стойности на левкоцитите са 5-10.109/l. Стойности над тези показват възпалителен процес в организма. Левкоцитозата показва мобилизиране на имунната система за борба с възпалителен процес.

   При увеличаване на левкоцитите за сметка на неутрофилите, най-често се касае за бактериална инфекция. При увеличаване на еозинофилите най-често се касае за паразитно заболяване или за алергия. При увеличени левкоцити за сметка на лимфоцитите, това често означава вирусна инфекция.

   Увеличаване на С-реактивния протеин (CRP). Този протеин се произвежда в черния дроб под въздействието на фактори, отделяни от имунните клетки (макрофаги, които убиват патогените). Нивата на С-реактивния протеин се увеличават при възпалителни процеси, защото се повишават клетките на имунната система, които отделят повече медиатори на възпалението.

   Всички кръвни изследвания трябва да бъдат интерпретирани от лекар. Самодиагностицирането и самолечението не биха били правилен подход към здравето. Лабораторните резултати не означават диагноза, а само насочват към такава. За да бъде поставена диагноза се вземат предвид оплакванията, лабораторните данни и резултатите от образни изследвания, ако има провеждани такива. Затова диагностика и лечение се правят само от лекар-специалист.

 

Изпрати здравно запитване

Намери най - добрата клиника и спести средства за твоето лечение

Търся най - обща информация
Търся подходяща клиника и ценово предложение
Искам да запазя час
Позволено е качване на файлове с максимален размер от 3 MB, и формат JPG, JPEG, PNG и GIF, ZIP, PDF.


6146

реклама

КоментариСвързани статии

Сподели !