Ofertomed

Наличие на кръв в урината (хематурия) – кои заболявания може да бъдат причина?

Хората в България се нуждаят от способни лекари и компетентна здравна информация. Ако искаш да помогнеш за обучението на бъдещ лекар, натисни бутона donate.

Вие дарявате средствата на Фондация „Прогрес медик“, която подпомага студентите по медицина в България.

 
Наличие на кръв в урината (хематурия) – кои заболявания може да бъдат причина?


   Хематурия се нарича състояние, при което заедно с урината се отделя и кръв. Наличието на кръв в урината е симптом, който е спешен признак, че трябва да бъде посетен лекар. Причината за хематурията може да бъдат редица заболявания – от инфекции на пикочоотделителната система до туморни процеси. Именно затова този симптом е равнозначен на задължителни изследвания на кръв и урина, преглед при уролог или нефролог и провеждане на ехографско изследване на коремните органи, за да бъдат огледани бъбреци, уретери, пикочен мехур.

   Според отделеното количество кръв хематурията се дели на микроскопска и макроскопска.

   При микроскопската хематурия урината е с нормалния жълт цвят, но при нейното изследване се установява наличие на еритроцити. Нормално на зрително поле може да се открият 2-3 еритроцита. Наличието на повече от 5-6 еритроцита означава микроскопска хематурия.

   Формата на еритроцитите има значение за определянето на това от къде са тези еритроцити и как са попаднали в урината. Ако те са с нормална кръгла дисковидна форма, то кървенето е от пикочните пътища. Ако еритроцитите са с неправилна форма, означава, че са преминали през базалната мембрана на бъбреците, която нормално не ги пропуска и за да преминат те през нея, трябва да се деформират. Т.е. кървенето е от бъбреците.

   При макроскопската хематурия урината е с червен цвят. Тя може да бъде леко оцветена в червено, да бъде с наситен червен цвят, ръждиво червена или в нея да се забелязват цели съсиреци кръв. Има значение дали е оцветено цялото количество кръв или не.

   Според това дали е оцветена цялата порция урина или не, се различават инициална, терминална и тотална хематурия.

   Когато е оцветена само началната част от порцията урина (инициална хематурия), тогава най-вероятно причината за хематурията е заболяване на долните отдели на пикочните пътища (уретра). Когато е оцветена само последната порция урина (терминална хематурия), тогава се касае най-вероятно за заболяване на пикочния мехур. Когато цялата порция урина е в червен цвят (тотална хематурия) тогава се касае за заболяване на бъбреците.

   Според количеството хематурията може да бъде слаба, умерена и профузна.

   Според протичането бива постоянна или на периоди (интермитентна).

   Хематурията може да бъде единствен симптом или да е част много оплаквания, които взети заедно да насочват към определена диагноза.

Кои са най-честите причини за наличието на кръв в урината?

   Лъжлива хематурия. Причината за червеното оцветяване на урината може да не е кръв. Важно е да се знае, че урината се влияе от консумацията на храни и течности. Сокът от цвекло например оцветява урината в червено. Други причини за червено оцветена урина без в нея да има кръв са: наличието на хемоглобин, уроеритрин (пикочен пигмент), уробилин в урината. Някои лекарства също може да оцветят урината в червено: например някои антибиотици (тубоцин – за лечение на туберкулоза) и някои нестероидни противовъзпалителни средства.

   Хематурия, причинена от заболявания, които НЕ са на отделителната система. Такива са някои инфекциозни заболявания (скарлатина, морбили, ангина, сепсис, коремен тиф), хематологични заболявания (остра левкемия, хемофилия, полицитемия вера), някои паразитози (малария). Лечението с лекарства за разреждане на кръвта (антикоагуланти) също може да бъде причина за хематурия.

   Хематурия, причинена от заболявания на бъбреците. Такива са гломерулонефрит, пиелонефрит, бъбречно-каменна болест, тумори и кисти на бъбрека, травми, вродени аномалии, инфаркт на бъбрека, туберкулоза на бъбрека.

   Хематурия, причинена от заболявания на уретерите. Такива са литиаза (каменна болест) на уретерите, тумори, травми, туберкулоза.

   Хематурия, причинена от заболявания на пикочния мехур. Такива са инфекции (хеморагичен цистит), тумори, травми, наличие на камъни или чужди тела.

   Хематурия, причинена от заболявания на уретрата. Най-често се дължи на камъни, които мигрират от горните отдели на пикочните пътища или на травми при полови контакти.

   Хематурията задължително налага консулт със специалист. Изследванията на кръв и урина са задължителни, дори и симптомите да изчезнат. Нужно е детайлно уточняване на здравословното състояние на човека, защото зад този симптом може да се крият от безобидни инфекции до сериозни заболявания като различни туморни процеси. Ехографията е предпочитан метод за първо образно изследване, защото е безопасен и високо информативен. По преценка на лекар може да се направят още компютърна томография или други образни изследвания с контраст. 

 

Изпрати здравно запитване

Намери най - добрата клиника и спести средства за твоето лечение

Търся най - обща информация
Търся подходяща клиника и ценово предложение
Искам да запазя час
Позволено е качване на файлове с максимален размер от 3 MB, и формат JPG, JPEG, PNG и GIF, ZIP, PDF.


7910

реклама

КоментариСвързани статии


Сподели !