Ofertomed

Слънцето, високите температури и рисковете, които крият за здравето. Каква е разликата между слънчев и топлинен удар?

Хората в България се нуждаят от способни лекари и компетентна здравна информация. Ако искаш да помогнеш за обучението на бъдещ лекар, натисни бутона donate.

Вие дарявате средствата на Фондация „Прогрес медик“, която подпомага студентите по медицина в България.

 
Слънцето, високите температури и рисковете, които крият за здравето. Каква е разликата между слънчев и топлинен удар?


   През летните месеци е обичайно да прекарваме повече време на открито, директно под слънчевите лъчи, на плажа, около басейна или дори по време на разходка. За да не завършим лятната си почивка с неприятности е необходимо да бъдем запознати с опасностите, които крият слънчевите лъчи и високите температури за нашето здраве.

Кои са най-опасните състояния, които могат да настъпят при престой на слънце и високи температури?

   Нашият организъм е снабден с множество защитни механизми, които имат за цел да ни предпазят от високите температури, най – важният от които е потоотделянето. В някои случаи обаче те не са в състояние да запазят температурата на нашето тяло в нормални граници и настъпва състояние наречено хипертермия или прегряване. Прегряването бива лека, средна и тежка степен, като неговите крайни състояния са топлинният и слънчевия удар.

Каква е разликата между топлинен и слънчев удар?

   Слънчевият удар е състояние, което настъпва вследствие на прякото нагряване на главата от слънчевите лъчи, при което кръвоносните съдове на мозъка се разширяват, следователно се увеличава и неговият обем. Тъй като мозъчната тъкан е ограничена в черепната кухина, тя започва да се притиска и това води до изявата на следните симптоми – главоболие, гадене, повръщане, а в по-тежките случаи, халюцинации и нарушения в съзнанието.

При топлинният удар, за разлика от слънчевия, не е необходимо да е налице пряко действие на слънчевите лъчи върху главата. Основният фактор в този случай е високата температура, която въздейства върху целия организъм. Отделянето на пот се прекратява, а кожата става зачервена, суха и топла, дишането се учестява. Най-голям риск от топлинен удар има при продължителен престой в затворени, непроветрени, влажни и горещи помещения.

Кои са най-рисковите групи от населението?

   Фактът, че системата за терморегулация при децата е незряла, ги прави изключително уязвими на излагането на слънце и високи температури. Другата основна рискова група са възрастните над 60 години, тъй като при тях общото количество вода в тялото е намалено. С повишено внимание е необходимо да се отнасят и хората със сърдечно-съдови или други хронични заболявания, както и тези със затлъстяване.

   За да се предпазим от настъпването на подобни усложнения е необходимо да не прекаляваме с часовете, в които се излагаме на пряка слънчева светлина, особено през летните месеци – препоръчват се не повече от 2 часа, както и да се избягва престоят на открито между 11:00 и 14:00 часа. За работници в затворени, горещи и влажни помещения се препоръчва чест прием на течности и проветряване на помещението.

Как да окажем първа помощ на човек с топлинен или слънчев удар?

   Първата стъпка, която трябва да предприемем, е да преместим пострадалия на хладно, сенчесто и проветриво място. Добър ефект има обвиването му със студени мокри кърпи или поставянето на лед под мишниците, около слабините и врата, но не  директно върху главата. Ако човекът е в съзнание му даваме да пие на малки глътки обилно количество хладки, подсладени течности. В случай, че пострадалият е в безсъзнание или има промени в съзнанието, не може да поглъща или задържа течности или не можем да свалим телесната му температура под 38.5 – 39 градуса, задължително трябва да потърсим лекарска помощ.

Изпрати здравно запитване

Намери най - добрата клиника и спести средства за твоето лечение

Търся най - обща информация
Търся подходяща клиника и ценово предложение
Искам да запазя час
Позволено е качване на файлове с максимален размер от 3 MB, и формат JPG, JPEG, PNG и GIF, ZIP, PDF.


876

реклама

КоментариСвързани статии

Сподели !