Ofertomed

Връзка между кофеин-съдържащите напитки и захарния диабет! По какъв начин вредят на здравето?

Връзка между кофеин-съдържащите напитки и захарния диабет! По какъв начин вредят на здравето?


   Младите хора, които редовно употребяват кофеинови напитки имат по-висок риск да развият захарен диабет по-късно в сравнение с останалите в популацията. Инсулиновите нива при тях са в пъти по-високи, което е предпоставка за развитието на нарушен глюкозен толеранс, инсулинова резистентност и захарен диабет по-късно. Проучване в Канада установи връзката между енергийните напитки и захарния диабет.

Какво представлява инсулиновата резистентност и по какъв начин се свързва тя с кофеина?

   Инсулиновата резистентност предтсавлява намалена или липсваща чувствителност на инсулиновите рецептори спрямо инсулина. По този начин клетките не могат да поемат глюкозата, за да я използват и тя остава във високи серумни концентрации. Това води до секреция на още повече инсулин (хиперинсулинемия).

   Учени са установили, че кофеинът в енергийните напитки и кафето намалява способността на организма да се справя с високите нива на кръвната захар. В резултат на това от панкреаса започва да се образува още повече инсулин.

   Младите хора са много по-чувствителни на ефектите на кофеина. Освен това резултатите от проучването показват, че те са склонни да употребяват по-големи количества енергийни напитки и кафе в сравнение с възрастните.

   Учените проследяват нивата на кръвната захар и на инсулина в хода на проучването и установяват повишаване и на двата показателя с 20-30%. Високата кръвна захар и непрекъснатата стимулация на панкреаса да произвежда инсулин, водят до изчерпване на бета-клетките, които произвеждат този хормон. Продължителната употреба на кофеин-съдържащи напитки увеличава риска от метаболитни усложнения и захарен диабет.

   В проучването били включени 10 момчета и 10 момичета на възраст между 13 и 19 години. След 24-часов глад им били предложени енергийни напитки без захар, едната от които съдържала кофеин, а другата не. След консумацията на кофеин-съдържащите напитки били проведени изследвания на кръвната захар и на инсулиновите нива. Освен това били направени орални глюкозо-толерантни тестове (ОГТТ). Резултатите показвали повишаване на кръвната захар и при двете изследвания с 25%. Плазменият полуживот на кофеина е 4-6 часа, което означава, че при хронична употреба на кофеин-съдържащи напитки той циркулира достатъчно дълго време и може да окаже вредното си влияние върху въглехидратния метаболизъм.

   Нарушения в глюкозния толеранс и високи инсулинови нива се наблюдават и при хора с наднормено тегло и затлъстяване. Продължителната употреба на кофеинови напитки може допринесе за задълбочаването на метаболитните нарушения.
  
Източник: www.medscape.com

 

Изпрати здравно запитване

Намери най - добрата клиника и спести средства за твоето лечение

Търся най - обща информация
Търся подходяща клиника и ценово предложение
Искам да запазя час
Позволено е качване на файлове с максимален размер от 3 MB, и формат JPG, JPEG, PNG и GIF, ZIP, PDF.


1995

реклама

КоментариСвързани статии

Сподели !